architectsmagnus
ARCHITECTURE+DESIGN STUDIO
architectsmagnus-jewell01.jpg

Jewell

Jewell Box; a contemporary single-family residence in San Diego.

Background

The concept for the Jewell project stemmed from the desire to develop a tropical paradise in a contemporary context. The property had many assets; a gentle breeze flowing from the Pacific Ocean, a mature ficus tree in the rear yard, and an eastern view of Mission Bay, city lights and the local mountains.

 

Project Description

We recognized the potential to have uninterrupted views from the main living spaces and the rear yard. In order to capitalize on the given assets, a view corridor was created by separating the main house from the casita (garage & study). Now, a private party in the rear yard can have views to the bay.

A sweeping overhang connects and protects the corridor from the mild Southern California climate. The resulting canopy develops a tropical lanai environment by diverting prevailing western breezes across the second story clerestory windows and shades the expanse of glass from Southern solar exposure.

The combination of wood, steel and concrete finish the residence in a refreshingly modern tropical language.

 

Technical

Year completed    2008

Building area        3617 SF

Lot area                5030 SF